عمومی

چگونه دندان شکسته شده را ترمیم کنیم؟【سال1403】❤️

با وجود این که دندان ها ساختاری محکم دارند، اما با وارد شدن ضرباتی ممکن است دچار آسیب یا شکستگی شوند. این ضربات ممکن است به خاطر تصادف، افتادن و یا وارد شدن ضربه در ورزش باشند. اما شکستگی دندان تنها به این موارد خلاصه نمی شود. برخی از افراد عادات بدی دارند که ممکن است ترک آن برای شان سخت باشد. عادات بدی هم چون جویدن مداد و چیزهای سخت و چوبی، شسکتن یخ با دندان، شکستن مواد غذایی سخت مثل فندق با دندان و… باعث ترک خوردگی و شکستگی دندان می شوند. این مقاله با موضوع چگونه دندان شکسته شده را ترمیم کنیم ارائه می گردد، در ادامه همراه ما باشید.

دلایل شکستگی دندان ها چیست؟

زمانی که دندانی می شکند یا ترک می خورد ممکن است دلایل مختلفی عامل آن بوده باشند. علل اصلی شکستگی دندان ها عبارتند از:

ضربه مستقیم: ضربه مستقیم به دندان می‌ تواند به شکستگی آن منجر شود. این ضربه می‌ تواند ناشی از تصادفات، سقوط، ضربه در ورزش‌ های حرکتی و یا تصادفات دیگر باشد.

ترمیم نامناسب: در صورتی که ترمیم دندان به درستی انجام نشود، ممکن است دندان شکسته شود. این مسئله معمولا در صورت استفاده از مصالح ترمیمی ضعیف، نامناسب یا روش‌ های ترمیم ناصحیح رخ می‌ دهد.

ضعف ساختار دندان: برخی افراد به دلایل ژنتیکی یا عوامل داخلی و خارجی دارای ساختار ضعیف دندان هستند. این موضوع می‌ تواند باعث افزایش خطر شکستگی دندان شود.

ترمیم‌ های قدیمی: ترمیم‌های قدیمی و فلزی که در دهان وجود دارند ممکن است با گذر زمان ضعیف شوند و در نهایت دندان شکسته شده را به وجود آورند.

فشار زیاد: فشار زیاد و مکرر بر روی دندان‌ ها ممکن است باعث شکستگی آن‌ ها شود. این فشار ممکن است ناشی از روزمرگی‌ ها و عادات نادرست، خوردن غذاهای سخت، خوردن یخ و یا عوامل دیگر باشد.

برخورد با جسم سخت: برخورد با جسم‌ های سخت مانند دندان‌ های مصنوعی، لوازم آشپزخانه، ابزارهای شغلی و … می‌ تواند به شکستگی دندان منجر شود. مثلا برخی افراد درب ظرف را ممکن است با دندان باز کنند.

برخورد با سطح سفت: برخورد با سطوح سفت مانند دندان‌ های دیگر، چوب، سنگ و… نیز ممکن است به شکستگی دندان منجر شود.

در هر صورت، در صورتی که دندان شکسته شود، مهم است که به کلینیک دندانپزشکی مراجعه شود تا تشخیص و درمان مناسب دریافت گردد.

دلایل شکستگی دندان ها چیست؟

انواع شکستگی دندان

عوامل مختلفی ممکن است دندان شکسته شده را برای افراد به وجود بیاورند. در صورت شکستگی دندان های جلو یا عقب باید فورا به دندانپزشکی مثل بهترین دندانپزشک زیبایی و ترمیمی در تهران مراجعه شود تا با موادی مخصوص دندان را ترمیم کند و از بروز آسیب های بزرگ تر جلوگیری نماید. شکستگی دندان بر اساس نوع ترک و شکست به انواع مختلف زیر تقسیم می گردد:

شکستگی ساده: در این نوع شکستگی، فقط یک قسمت کوچک از دندان شکسته است و بقیه دندان سالم است. با ترمیمی کوچک و حتی بدون عصب کشی ممکن است دندان از آسیب دور شود.

شکستگی عمیق: در این نوع شکستگی، شکستگی به عمق دندان گسترش یافته و ممکن است به عصب دندان نیز نفوذ کند. در این صورت ترمیم باید با عصب کشی همراه باشد. بهترین دکتر عصب کشی در کرج در چنین مواردی با عکسبرداری از دندان میزان آسیب وارده را تعیین کرده و درمان را انجام می دهد.

شکستگی ریشه: در این نوع شکستگی، ریشه دندان شکسته است و این ممکن است به علت ضربه قوی یا ترمیمات قبلی ناموفق باشد.

شکستگی عمودی: بر اثر شکستگی عمودی، دندان به دو قسمت جداگانه شکسته می‌ شود و ممکن است نیاز به خارج کردن یک قسمت از دندان یا حتی خارج کردن کامل دندان باشد.

شکستگی رادیکولار: با شکستگی رادیکولار، رادیکولار (قسمت پایینی دندان) شکسته است و ممکن است نیاز به جراحی برای ترمیم آن باشد.

علائم شکستگی دندان چیست؟

حال سوال پیش رو این است که در چه صورت بفهمیم علائمی که دیده می شود نشانه های شکستن دندان می باشد. علائم دندان شکسته شده و ترک خورده ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درد: درد قابل تحمل تا شدید می‌ تواند ناشی از شکستگی دندان باشد. این درد ممکن است به صورت مستمر یا تند و تیز باشد و در برخی موارد با فشار بر روی دندان بیش تر شود.
  • حساسیت: حساسیت به طعم، دما یا فشار می‌ تواند نشانه‌ ای از شکستگی دندان باشد. اگر دندان شکسته باشد، لایه‌ های حساس زیرین دندان قابل دسترس خواهند بود.
  • قطعه‌ بندی: اگر دندان شکسته باشد، ممکن است قطعات آن جدا شوند و به صورت تکه هایی در دهان قرار بگیرند.
  • تغییر رنگ: در صورتی که شکستگی دندان به لبه عصبی نزدیک باشد، ممکن است رنگ دندان تغییر کند و به رنگ خاکستری یا تیره‌ تری تبدیل شود.
  • خونریزی: ممکن است که شکستگی دندان با آسیب به بافت‌ های نرم دهان همراه باشد، در این صورت امکان خونریزی وجود دارد.
  • تورم: در برخی موارد، شکستگی دندان ممکن است باعث تورم و التهاب بافت‌ های اطراف دندان شود.

در صورت تجربه هر یک از این علائم، بهتر است به دندانپزشک مراجعه شود تا تشخیص دقیق و درمان مناسب دریافت شود.

دندان شکسته شده چگونه ترمیم می شود؟

نحوه ترمیم شکستگی دندان وابسته به میزان و نوع شکستگی است. در صورتی که شکستگی کوچک باشد و به عصب دندان نزدیک نشده باشد، ممکن است دندانپزشک از روش‌ هایی مانند پر کردن دندان با ماده‌ ای مانند رزین یا کامپوزیت استفاده کند. این روش به عنوان ترمیم توسط پر کردن شناخته می‌ شود.

در صورتی که شکستگی بزرگ تر باشد و به عصب دندان نزدیک شده باشد، ممکن است نیاز به روش‌های درمانی پیچیده‌ تری مانند انجام عمل جراحی یا روت کانال وجود داشته باشد. در روت کانال، عصب دندان حذف شده و سپس دندان با ماده‌ ای خاص پر می‌ شود. با توجه به شکستگی دندان، دندانپزشک ممکن است نیاز به استفاده از ترمیمات موقتی مانند پوشش‌ های موقت یا کاپ‌ های موقت داشته باشد تا زمانی که ترمیم نهایی انجام شود. باندینگ و روکش دو روش معمول برای ترمیم شکستگی دندان هستند.

در باندینگ، یک ماده رزینی به شکل لایه‌ ای روی دندان قرار می‌ گیرد و با استفاده از نور UV تثبیت می‌ شود. این روش برای ترمیم شکستگی‌ های ساده و عمیق مناسب است و معمولا نیاز به حفره کوچک در دندان ندارد.

روکش نیز یک لایه پوششی است که به شکل دائمی بر روی دندان قرار می‌ گیرد. این روش برای ترمیم شکستگی‌ های عمق بیش تر و شکستگی‌ های ریشه مناسب است. روکش‌ ها معمولا از پروسلین، کامپوزیت یا پورسلن ساخته می‌ شوند و به شکل دقیق دندان ساخته می‌ شوند تا ظاهر طبیعی داشته باشند.

در هر صورت، نوع و روش ترمیم شکستگی دندان بستگی به جزئیات شکستگی و وضعیت دندان دارد و بهتر است با یک دندانپزشک متخصص مشورت کنید تا بهترین روش را برای ترمیم دندان خود انتخاب کنید.

چگونگی پیشگیری از شکستن دندان ها

طبق معمول باید بگوییم که پیشگیری بهتر از درمان است. پس قبل از این که بدانیم با دندان شکسته شده چه باید کرد، بهتر است روش های پیشگیری از شکستگی دندان را بدانیم. برای پیشگیری از شکستگی دندان، می‌ توانید از روش‌ های زیر استفاده کنید:

استفاده از مسواک و خمیر دندان مناسب: استفاده از مسواک با سر نرم و خمیر دندان حاوی فلوراید می‌ تواند به تقویت دندان‌ ها و جلوگیری از شکستگی آن ها کمک کند.

استفاده از فلوراید دهانشویه: استفاده از دهانشویه حاوی فلوراید می‌ تواند به تقویت سطح دندان‌ ها و جلوگیری از شکستگی آن ها کمک کند.

استفاده از روکش دندان: در صورت نیاز، می‌ توانید از روکش دندان استفاده کنید تا دندان را در برابر ضربه و فشار محافظت کنید.

جلوگیری از فعالیت‌ های خطرناک: تلاش کنید فعالیت‌ های خطرناکی که ممکن است منجر به شکستگی دندان شوند، مانند بازی‌ های ورزشی خشن، استفاده از دندان به عنوان ابزار برای باز کردن قوطی و… را کاهش دهید.

مراقبت منظم از دندان‌ ها: رعایت بهداشت دهان و مراقبت منظم از دندان‌ ها با مراجعه به دندانپزشک و انجام تمیزی دندان‌ ها و درمان‌ های لازم می‌ تواند به جلوگیری از شکستگی دندان کمک کند.

اجتناب از مصرف غذاها و نوشیدنی‌ های سخت: مصرف غذاها و نوشیدنی‌ های سختی مانند یخ، بستنی سرد، آجیل‌ های سخت و… می‌ تواند شکستگی دندان را احتمالا بیش تر کند. بنابراین، تلاش کنید مصرف این نوع غذاها و نوشیدنی‌ ها به حداقل برسانید.

استفاده از روش‌ های حفاظتی در ورزش: در صورت شرکت در فعالیت‌ های ورزشی خطرناک، مانند هاکی، راگبی و ورزش های رزمی استفاده از محافظ دندان و ماسک صورت می‌ تواند به جلوگیری از شکستگی دندان کمک کند.

به طور کلی، رعایت بهداشت دهان و مراقبت منظم از دندان‌ ها، استفاده از روش‌ های حفاظتی در فعالیت‌ های خطرناک و اجتناب از مصرف غذاها و نوشیدنی‌ های سخت می‌ تواند به جلوگیری از شکستگی دندان کمک کند. همچنین، مراجعه منظم به دندانپزشک و انجام تمیزی دندان‌ ها و درمان‌ های لازم نیز بسیار مهم است.

چگونگی پیشگیری از شکستن دندان ها

شکستگی دندان قدامی و خلفی چه تفاوتی باهم دارد؟

تفاوت شکستگی دندان قدامی و خلفی در موقعیت و مکان شکستگی قرار گرفتن دندان است. شکستگی دندان قدامی به شکستگی دندان‌ هایی اطلاق می‌ شود که در ناحیه جلوی دهان و در نمای برونی دندان‌ ها رخ می‌ دهد. این نوع شکستگی معمولا به دلیل ضربه مستقیم به دندان‌ ها، تصادفات و یا فعالیت‌ های ورزشی خطرناک اتفاق می‌ افتد. شکستگی دندان قدامی ممکن است باعث تغییر شکل و رنگ دندان، خونریزی لثه، درد و حساسیت شود.

اما دندان شکسته شده از نوع خلفی به شکستگی دندان‌ هایی اطلاق می‌ شود که در ناحیه عقب دهان و در نمای داخلی دندان‌ ها رخ می‌ دهد. این نوع شکستگی ممکن است به دلیل فشار زیاد بر روی دندان‌ ها، جویدن غذاهای سخت و نیز وجود ترمیم‌ های قدیمی و ضعیف در دندان‌ ها اتفاق بیفتد. شکستگی دندان خلفی ممکن است باعث درد، حساسیت و مشکلات خوردن شود.

به طور کلی، دندان شکسته شده قدامی و خلفی در محل شکستگی و علت آن تفاوت دارند. همچنین، درمان و مراقبت پس از شکستگی دندان نیز بسته به نوع شکستگی و موقعیت آن متفاوت است. برای درمان هر دو نوع شکستگی دندان، بهتر است به دندانپزشک مراجعه شود.

ایمپلنت دندان چیست و چگونه انجام می شود؟

ایمپلنت دندان یک روش جایگزینی دائمی برای دندان‌ های از دست رفته است. در این روش، یک پیچ تیتانیومی به عنوان جسم اصلی ایمپلنت در استخوان فک قرار می‌ گیرد. سپس پس از مدت زمانی که استخوان به ایمپلنت متصل شده و فرآیند ترمیم استخوان به پایان رسیده است، یک پروتز دندان مانند تاج یا پل بر روی ایمپلنت قرار داده می‌ شود. روش انجام ایمپلنت دندان عموما شامل مراحل زیر است:

مشاوره: در این مرحله، دندانپزشک با بیمار مشورت می کند و تاریخچه پزشکی و دندانپزشکی را بررسی می‌ کند. همچنین، بررسی می‌ شود که آیا شرایط استخوانی و لثه بیمار برای انجام ایمپلنت مناسب است یا خیر.

جراحی ایمپلنت: سپس، دندانپزشک یک برش کوچک در لثه می‌ زند و ایمپلنت را در استخوان فک قرار می‌ دهد. سپس لثه را با دوخت ترمیم می‌ کند.

ترمیم استخوان: بعد از جراحی ایمپلنت، استخوان به طور طبیعی به ایمپلنت متصل می‌ شود. این فرآیند معمولا چند ماه طول می‌ کشد.

پروتز دندان: پس از ترمیم استخوان، دندانپزشک یک تاج یا پل مصنوعی را بر روی ایمپلنت قرار می‌ دهد. این پروتز دندان به شکل، اندازه و رنگ دندان‌ های طبیعی شما طراحی می‌ شود.

مراقبت پس از عمل: بعد از انجام ایمپلنت دندان، باید از دستورات دندانپزشک پیروی کرد و مراقبت مناسب را انجام داد. این شامل بهداشت دهان و دندان منظم، استفاده از نخ دندان و آب پاشی دهان با آب دهانشویه است.

به طور کلی، ایمپلنت دندان یک روش موثر برای جایگزینی دائمی دندان‌ شکسته شده ای است که دیگر آن را نمی توان حفظ کرد. این روش جایگزینی به بیمار امکان بازگشت به تابعیت کامل دندان را می‌ دهد.

کلام آخر

دندانی که به دلایل مختلفی دچار شکستگی می شود باید فورا ترمیم گردد. شکستن دندان انواع مختلفی دارد که هر کدام بنابر شدت و نوع شکستگی روش درمانی مخصوصی را می طلبد. در هر صورت دندانی که شکسته است نباید به حال خود رها شود، چرا که کوتاهی در این امر ممکن است باعص ار دست رفتن تمام دندان شود. در این مقاله ما در مورد این که چگونه دندان شکسته شده را ترمیم کنیم صحبت کردیم.

از این که تا پایان مقاله با ما همراه بودید از شما مشتکریم. نظرات و پیشنهادات تان را برای ارتقای سطح کیفیت مطالب ارائه شده در سایت دندانپزشکا به اشتراک بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)

صدف سالک

صدف هستم و علاقه زیادی به مسائل و موضوعات پزشکی دارم، به همین خاطر سعی می کنم با نگارش مقالات سایت دندانپزشکا مطالب مفیدی رو در حوزه دندانپزشکی و معرفی بهترین دندانپزشکان در اختیار شما قرار بدم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا