عمومی

7 علت رایج دندان درد بعد از پر کردن⭐【سال1403】✅

اکثر افراد تا زمانی که دندان درد به سراغ شان نیاید به سلامت دندان های خود توجهی نشان نمی دهند. معمولا دندان هایی که دردهای معمولی دارند به علت عفونت کردن یا خرابی دندان است. این خرابی را می توان با عصبی کشی و پر کردن برطرف نمود. دردهای دندان پس از پرکردگی کاملا طبیعی بوده و جای نگرانی ندارد. اگر این دردها به طول انجامید و بر وخامت آن افزوده شد باید به دندانپزشک مراجعه کرد. عوامل بسیاری وجود دارد که سبب می شود دندان ها تا مدت زیادی درد داشته باشند. در این مقاله می خواهیم 7 علت رایج دندان درد بعد از پر کردن را بررسی کنیم. لطفا تا انتها ما را همراهی کنید.  

حجم ماده پر کننده 

برای این که بتوان پوسیدگی و بافت خراب دندان را برداشت باید در آن حفره ای ایجاد کرد و به ریشه و عروق عصبی دست یافت. بهترین دندانپزشک زیبایی و ترمیمی در تهران پس از طی کردن مراحل عصب کشی وارد فاز پر کردن و ترمیم دندان می شود. به این منظور با مواد پرکنندگی مختلفی نظیر آمالگام حفره ایجاد شده پر می شود. علت این پر کردگی جلوگیری از عفونت ریشه دندان و تجمع باکتری های مضر در بافت ریشه دندان است.  

دندانپزشک برای انجام ترمیم و پرکردن باید دارای تجربه و مهارت بوده و با پیچیدگی های کار خود آشنایی داشته باشد. ماده ای که برای دندان بیمار استفاده می شود باید ماده مرغوبی باشد. همچنین باید باتوجه به اندازه حفره و سطح پوسیدگی مقدار ماده پرکردنی را استفاده نمود. در صورتی که حجم ماده پر کننده بیش تر یا کم تر از حد مجاز باشد مشکلاتی را برای بیمار به وجود می آورد.  

تراز نبودن دندان ها و قرارگیری نامناسب آن در دندان منجر می شود شخص بعد از درمان دردهای شدید را احساس کند. این دردها به ویژه در زمان جویدن و خوردن غذا بیش تر هم می شود. بیرون زدگی ماده پر کننده حفره دندان فشار زیادی را به دندان وارد می کند. در نتیجه این فشار در هنگام خوردن و یا صحبت کردن سطح دندان با دندان های دیگر در تماس بوده و باعث آسیب جدی تری به هر کدام می شود.  

حساسیت دندان ها 

یک علت رایج دندان درد بعد از پر کردن حساسیت دندان است. دردهای جزئی و ناگهانی دندان پر شده ناشی از تزریق بی حسی موضعی است. اگر تزریق نزدیک به ناحیه عصب های دندان انجام شده باشد فرد پس از پرکردگی دچار درد می شود. همچنین حساسیت دندان ها خود از عوامل مختلفی نشأت می گیرد. یکی از این عوامل جویدن ناگهانی یک خوراکی سخت در مدت کوتاهی پس از پر کردن است.  

زمانی که ماده آمالگام بیش از حد درون دندان قرار گرفته و سطح آن از دندان بالاتر باشد، دندان دچار حساسیت می شود. زیرا عصب و پالپ آن تحریک شده است. البته حساسیت دندان ها دو هفته از عوارض موقتی پر کردن دندان است و جای هیچ نگرانی نیست. چنان چه این مدت به درازا کشیده شده و دندان همچنان به روال سابق دارای دردهای ناگهانی است به دندانپزشک مراجعه کنید.  

واکنش های آلرژیک دندان به ماده پر کننده می تواند یکی از 7 علت رایج دندان درد بعد از پر کردن باشد. افراد معمولا از حساسیت دندان های خود نسبت به ماده آمالگام یا هر ماده پر کننده دیگری مانند کامپوزیت بی خبر هستند. دردهای جزئی دندان می توان به علت واکنش اعصاب و پالپ دندان به آن ماده باشد. این حساسیت در بعضی از افراد دیده شده و معمولا ساعاتی پس از ترمیم از بین می روند.  

حساسیت دندان ها 

پر کردن غیر اصولی دندان 

همه عللی که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است علل احتمالی درد دندان است که در صورت استاندارد بودن مراحل ترمیم رخ می دهد. زمانی که دندانپزشک مهارت و دانشی در زمینه ترمیم و پر کردگی دندان ها نداشته و به وضعیت دندان های بیمار بی توجه باشد، دردهای دندان می توان علائم عارضه های جدی باشد. بنابراین می توان گفت عامل همه جانبه دردهای دندان به دندانپزشک بر می گردد.  

گاهی اوقات دندانپزشک برای درمان دندان مجبور می شود که سطح دندان را تراش داده یا حفره ای درون آن ایجاد کند. تراش خوردگی غیر اصولی و بیش از حد می تواند یکی از علت های درد دندان باشد. می دانید که ابتدا ریشه و عصب دندان به اصطلاح کشته شده، سپس با کامپوزیت یا آمالگام پر می شود. این مشکلات به خاطر غیر استاندارد بودن روش و عدم رعایت نکات مهم پر کردن به وجود می آید.  

روش انتخابی پر کردن دندان و میزان آن را وضعیت دندان مشخص می کند. پس توجه به جزئیات و ظریف کاری یکی از ویژگی های دندانپزشک شخصی تان خواهد بود. اگر در هنگام جویدن و خوردن غذا دندان دردهای تان تشدید می شود به سراغ پزشک تان بروید. زیرا ماده به صورت نامتوازن و در حجم زیاد در حفره درونی دندان قرار گرفته و سبب ایجاد درد شده است. پس یکی از علت ریاج دندان درد بعد از پر کردن جای گذاری نامناسب ماده پر کننده است.  

التهابات پالپ دندان 

پالپ دندان بخش نرم دندان است که داخل ریشه قرار دارد. زمانی که این بافت زنده عفونت کرده و دچار التهاباتت شدید شود دردهای غیر قابل تحملی را متوجه فرد می کند. می دانید که عفونت کردن ریشه دندان سیار خطرناک بوده و اگر نسبت به درمان آن توجه نشود می تواند به بقیه ارگان های بدن هم آسیب برساند. دندانپزشک موظف است پیش از شروع ترمیم از عفونت نداشتن دندان و عصب کشی آن مطمئن شده سپس آن را پر کند.  

پوسیدگی دندان علت رایج دندان درد بعد از پر کردن است. زیرا برای ترمیم بافت پوسیده دندان باید آن را ترمیم کرد و این کار با التهاب و تورم همراه است. پس از درمان عفونت و پوسیدگی دندان پالپ تا مدتی دارای دردهای خفیف است. ولی اگر این دردها به صورت غیر طبیعی و دائمی بود ممکن است ملتهب باشد. التهاب و تورم زمانی رخ می دهد که پالپ دندان عفونت کرده باشد.  

دندانپزشکان ناوارد و تازه کار ممکن است توانایی تشخیص عفونت را نداشته و بی توجه به وضعیت دندان آن را پر کنند. پس از مدتی دندان به صورت ناگهانی و مقطعی درد می گیرد. باگذشت زمان بر این درد افزوده شده و پالپ دندان ملتهب می گردد. در چنین شرایطی مشکل دندان دیگر با عصب کشی برطرف نشده و به متخصص درمان ریشه نیاز پیدا می کند. عکس برداری از دندان و بررسی وضعیت هر یک از دندان ها وظیفه دندانپزشک پیش از شروع درمان است.  

درد ارجاعی 

در اغلب موارد فرد پس از پر کردن دندان مجدد درد را احساس می کند. ممکن است در لحظه اول این تصور صورت بگیرد که منشأ این درد، دندان پر شده است اما چنین نیست. درد ارجاعی به دردی گفته می شود که پس از درمان دندان توسط دندان مجاور به شخص تحمیل می شود. ممکن است بی خبر از آن که سرچشمه درد از کدام دندان است به دنبال راه درمانی برای کاهش و تسکین درد خود باشید.  

درد ارجاعی مقطعی بوده و تا حدود 4 هفته منجر به درد و آزار فرد می شود. پس از این دوره کاملا بهبود می یابد. چنان چه بیش از 4 هفته از زمان ترمیم دندان گذشته و دندان هنوز درد می کند، پزشک خود را در جریان بگذارید. دردهای بعد از ترمیم به دو دسته تقسیم می شوند. دردهایی که طبیعی و موقت هستند و پس از گذشت چند روز بهبود یافته و دردهایی که غیر طبیعی اند. 

معمولا دردهای غیرطبیعی دردهای شدید را در فرد ایجاد می کند. چنین دردهایی تند و ضربان دار بوده و علائمی مانند التهاب، حساسیت به سردی و گرمی، احساس درد در هنگام جویدن و حتی آبسه لثه است. این دردها می توانند علل  مختلفی داشته باشند که بر درد دندان دامن می زنند.  

درد ارجاعی 

مشکلات سایر دندان ها 

آسیب، ضربه یا جراحت می تواند به بافت دندان آسیب زده و آن ها را تحت تاثیر قرار دهد. دندان ها در موقع ترمیم در وضعیت آسیب پذیری قرار دارند. اگر به دفعات مکرر دندان ترمیم شده باشد، پر کردن آن دشوار و همراه با درد خواهد بود. جای گذاری نادرست و غیر استاندارد ماده پر کننده در دندان راه ورود باکتری ها به دندان را باز کرده و در نتیجه سبب ایجاد پالپیت می شود.  

چند علت رایج دندان درد بعد از پر کردن با دندان هیچ ارتباطی ندارد. بلکه از سایر دندان ها و لثه سرچشمه می گیرد. به عنوان مثال آبسه و عفونت لثه در ناحیه قرار گیری دندان پر شده می تواند ایجاد درد کند. فرسودگی های ترمیم قبلی دندان ابتدا باید تخلیه شده و دوباره توسط دندانپزشک با آمالگام یا کامپوزیت پر شود. روی لایه ترمیمی سابق، پر کردن عوارض گوناگونی دارد.  

اغلب روش های زیبایی دندان در کنار مزایایی که دارند خطراتی را متوجه بافت دندان می کنند. استفاده از ژل ها و لاک های غیراستاندارد سفید کننده دندان باعث پوسیدگی بافت دندان و آسیب پذیری ماده پر کننده می شود. بلیچینگ یک روش رایج برای سفید کردن دندان هاست که قبل از آن باید کلیه دندان ها ترمیم شوند. پس از بلیچینگ دندان خرابی دندان مشخص نبوده و در نهایت دردهای دندان آغاز می شود. همچنین پس از انجام بلیچینگ مدتی دندان ها حساس و دردناک هستند.  

پوسیدگی ثانویه دندان 

یکی دیگر از علت رایج دندان درد بعد از پر کردن آن، پوسیدگی ثانویه می باشد. همان طور که از نامش پیداست یعنی پوسیدگی در زیر لایه پر شده وجود دارد که سبب درد می شود. در شرایط این چنینی ظاهر دندان کاملا سالم بوده و ترمیم به روش اصولی انجام شده است. ولی منشأ درد از پوسیدگی زیر ماده پر کننده است که آن را پوسیدگی ثانویه زیر ترمیم می نامند. این مشکل هیچ علائمی جز درد ندارد و تشخیص آن دشوار است.  

ایجاد پوسیدگی خود به علل مختلفی بستگی دارد. برخی از افراد در دوران کودکی خود دارای پوسیدگی دندان بوده و از همان موقع این مشکل را با خود حامل هستند. منظور از پوسیدگی ثانویه، پوسیدگی است که بعد از پر کردن و ترمیم دندان در لایه زیرین ایجاد شده است. برای درمان این مشکل باید ترمیم و ماده پرکننده تخلیه شده، سپس پوسیدگی برطرف گردد. با ترمیم مجدد و پر کردن ماده دندان سالم خواهد شد.  

از طرفی اگر بین ماده پرکننده و حفره خالی دندان فضای تهی وجود داشته باشد پوسیدگی دندان تشکیل می شود. زیرا مواد غذایی، باکتری ها و پلاک میکروبی به این فضا راه یافته و به مرور زمان پوسیدگی ثانویه را به وجود می آورند. بی توجهی فرد به دردهای دندان پوسیدگی را بیش تر می کند. در این حالت درد دندان تنها با درمان ریشه قابل تسکین خواهد بود.  

پوسیدگی ثانویه دندان 

درمان خانگی دندان دردهای بعد از ترمیم 

در ابتدا باید بگوییم که هیچ یک از روش های خانگی نمی تواند مشکلات دندان و دهان را برطرف کند. بلکه با تسکین موقت درد آن، زمان مراجعه و درمان دندان را به تعویق می اندازد. به طور کلی روش هایی که شخص به صورت سرخود می تواند انجام داده و درد خود را آرام کند استفاده از مسکن ها، سر کننده ها و روش های سنتی می باشد. برخی از این راهکارها نه تنها وضعیت دندان را بهبود نمی بخشد بلکه شرایط آن را حاد می کند.  

اولین علت رایج دندان درد بعد از پر کردن حجم ماده پر کننده و حساسیت است. استفاده از روش های غیر اصولی در منزل برای کاهش حجم آمالگام و از بین بردن حساسیت می تواند به بافت دندان هم آسیب برساند. هیچ دندانپزشکی خود درمانی را پیشنهاد نمی دهد. اما در میان روش ها و راهکارهای موجود به کارگیری راه حل های سنتی از همه موارد  عوارض و خطرات کم تری دارد.  

مصرف مسکن ها و آنتی بیوتیک ها برای کاهش درد دندان موثر است. نکته ای که در استفاده از مسکن ها باید بدانید این است که تماس مستقیم تسکین دهند با دندان و آب شدن آن روی دندان و غرغره کردن باعث پوسیدگی همه دندان ها می شود. بنابراین بهتر است قرص های تسکین دهنده بلعیده شوند. اگر شرایط مراجعه به دندانپزشک را ندارید با استفاده از قطره های بی حس کنند می شود درد دندان را کنترل کرد.  

عوارض پر کردن دندان

پر کردن دندان با مواد آمالگام مرغوب معمولا عوارض طولانی مدتی ندارد. جز شرایطی که از مواد غیر استاندارد و نامناسب استفاده شود. به طور کلی حساسیت دندان به سردی و گرمی تا چند ساعت پس از پر کردن دندان طبیعی است. چنان چه از زمان پر کردن دندان چند روز می گذرد و حساسیت دندان همچنان باقی است به دندانپزشک مراجعه کنید.

گاهی اوقات به علت عدم تطابق سایر دندان ها با دندان پر شده در بیمار درد بروز می یابد. این درد ممکن است تا چند روز پس از پر کردن همراه بیمار باشد. بخشی از عارضه به دلیل تراش خوردگی دندان و عصب کشی می باشد. یکی دیگر از عوارض پر کردن دندان تغییر رنگ آن است. ماده پر کردنی ممکن است در اثر تماس با نوشیدنی ها و غذاهای رنگی دچار تغییر رنگ شود.

چون که دندان با مواد ترمیمی پر شده و عصب کشی صورت گرفته است، دندان از آن استحکام اولیه برخوردار نیست. همین امر سبب می شود در اثر جویدن و خرد کردن و یا اعمال فشار دندان شکسته و حتی لق شود. حجم زیاد ماده ترمیمی می تواند منجر به بروز ترک خوردگی ها و شکستگی روی دندان بشود.

برخی از عوارض به طور غیر مستقیم اثرگذار هستند. جیوه در ترکیبات ماده پر کردنی نقش مهمی دارد. از آن جایی که جیوه یک ماده سمی است می تواند اختلالت عصبی را در فرد ایجاد کرده و یا موجب تحریک ریه شود. البته این عوارض بسیار نادر بوده و احتمال پیشامد کمی دارد.

عوارض پر کردن دندان

نگهداری و مراقبت از دندان ها

کارهای ساده ای می توان انجام داد تا از پر کردن و عصب کشی دندان ها بی نیاز بود. هر چه از دندان ها بهتر مراقبت شود، احتمال خرابی آن کمتر است. بنابراین با رعایت نکات پیش افتاده ای می شود از آسیب های دندان جلوگیری کرد. هر کسی در روز حداقل باید دو بار مسواک زده و علاوه بر فلوراید تراپی، محیط دهان را از باکتری ها بزداید. البته بیش از حد مسواک زدن خود باعث تخریب بافت دندان ها می شود.

استفاده از نخ دندان بعد از هر وعده غذایی پیشنهاد همه دندانپزشکان است. این کار به پاکسازی محیط دندان کمک می کند. استفاده از نخ دندان موجب از بین بردن پلاک ها نیز می شود. حد المکان از خوردن مواد قندی و به خصوص نوشابه جلوگیری کنید. در صورت نیاز مقادیر بسیار کمی مصرف کنید. در انتخاب خمیر دندان و دهان شوی خود دقت به خج دهید. می توانید از دندانپزشک تان در این مورد مشاوره گرفته و خرید مطمئن داشته باشید.

همه افراد باید هر 6 ماه یک بار به دندانپزشکی ها مراجعه کرده و از وضعیت سلامت دهان و دندان خود مطلع شوند. یکی از اقدامات برای جلوگیری از خرابی دندان فلورایدتراپی است. دندانپزشک با معاینات منظم می تواند به موقع عارضه های بیمار را تشخیص داده و برای درمان اقدام کند. علائم هر بیماری را شناخته و هنگام مشاهده برای پیشگیری به دندانپزشک مراجعه کنید.

برای پر کردن دندان به چه دکتری مراجعه کنیم؟

عصب کشی و پر کردن دندان ها از وظایف دندانپزشک عمومی است. این پزشک با به کارگیری روش ها و راهکارهای لازم مشکلات رایج دهان و دندان را درمان می کند. دندانپزشک عمومی روکش و تاج روی دندان گذاشته و در سفید کردن دندان ها هم مهارت دارند. محدودیتی در مراجعین دندانپزشک عمومی وجود نداشته و همه سنین می توانند برای درمان به وی مراجعه کنند.

یک دندانپزشک خبره، بدون معاینات و بررسی های دقیق به درمان نمی پردازد. بلکه وضعیت دندان و لثه را بررسی کرده سپس با تحلیل عکس رادیولوژی روش درمان را برمی گزیند. پیش از مراجعه به دندانپزشک ترمیمی ابتدا رزومه آن را مطالعه کرده و از مهارت و دقت او آگاه شوید. لازم به ذکر است که هر چه زمان مراجعه به دندانپزشک را به تعویق بیندازید به پوسیدگی دندان ها افزوده اید.

بهترین دندانپزشک ترمیمی با علت رایج دندان درد بعد از پر کردن آشنا بوده و به بیمار خود نکات لازم را آموزش می دهد. مواد مرغوب پر کردنی را شناخته و به کیفیت کار خود توجه ویژه ای نشان می دهد. همه دندانپزشکان وظیفه دارند روش های جدید درمانی را یاد گرفته و به کار ببندند. برای پر کردن دندان به دکتری مراجعه کنید که به نظافت و بهداشت مطب خود در حین کار اهمیت دهد.

برای پر کردن دندان به چه دکتری مراجعه کنیم؟

توصیه های مراقبتی بعد از پر کردن دندان 

  • تا 24 ساعت بعد از پر کردن دندان از خوردن نوشیدنی و غذای سرد و داغ پرهیز کنید.  
  • اگر درد دندان پر شده به بیش از یک هفته انجامید به دندانپزشک مراجعه کنید.  
  • به رعایت بهداشت و نظافت دهان و دندان خود اهمیت دهید.  
  • اگر به تجویز دندانپزشک از مسواک زدن منع شده اید از دهان شوی های ملایم استفاده کنید.  
  • رژیم غذایی سالم داشته و به سلامت دندان های خود اهمیت دهید.  
  • از خوردن غذاهای سخت، شکستن خشکبار و استفاده ابزاری از دندان ها خودداری کنید.  
  • برای داشتن دهان و دندانی سالم باید در دوره های 6 ماه به پزشک مراجعه شود.  
  • از نوشیدن مشروبات الکلی و استعمال دخانیات جلوگیر کنید.  
  • از دهان شوی و خمیردندان های حاوی فلورائد استفاده کرده و فلورائد تراپی را فراموش نکنید.  
  • تا 24 ساعت بعد از پر کردن دندان فقط از مایعات و نوشیدنی ها استفاده کنید تا آمالگام دندان آسیبی نبیند 

کلام آخر  

به عنوان کلام پایانی باید بگوییم که برای حفظ و ارتقا سلامت دندان ها باید به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کرد. با بررسی 7 علت رایج دندان درد بعد از پر کردن می توانید به مشکلات سلامت دندان خود آگاه شوید. اگر دارای درد طبیعی هستید تا مدتی توصیه های مراقبتی را رعایت کرده تا دوره نقاهت آن به پایان برسد. چنان چه بعد از این دوره درد دندان تسکین نیافته و دارای دردهای ضربانی بودید به دنبال راه های درمانی بوده و پزشک خود رامطلع کنید. دندانپزشکا از همراهی شما کاربران گرامی سپاس گزار است. اگر انتقادات یا پیشنهاداتی دارید از طریق دیدگاه ها ما را آگاه سازید.

5/5 - (1 امتیاز)

ستایش نیری

ستایش نیری نویسنده مجله دندانپزشکا هستم. علاقه زیادی به موضوعات پزشکی دارم. سعیم بر تولید محتواهای پزشکی مفید و کارآمده. امیدوارم از مقاله‌های من لذت کافی رو برده باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

13 + 18 =

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا