عمومی

ترمیم دندان ها چگونه انجام می شود؟❤️【سال1403】⭐

یکی از سوالاتی که ممکن است برای بعضی از افراد مطرح شود این است که ترمیم دندان‌ ها چگونه انجام می‌ شود؟ در این مقاله قصد داریم که به طور کامل به این پرسش پاسخ دهیم و همچنین به بررسی موضوعات متنوعی پیرامون این موضوع بپردازیم. ترمیم دندان یکی از شایع‌ ترین علل مراجعه بیماران به دندانپزشک می‌ باشد. اگر که این مسئله را جدی بگیرید و در همان ابتدا برای درمان به پزشک مراجعه کنید، عوارض و هزینه‌ های درمانی شما تا حد زیادی کاهش می‌ یابد.

ترمیم دندان چیست؟

ترمیم دندان یک فرایند پزشکی است که برای باز سازی و دندان های آسیب دیده یا تخریب شده استفاده می شود. این فرایند شامل استفاده از مواد ترمیمی مانند رزین های خوراکی، پرسلن، آمالگام و استیل می باشد. این مواد برای ترمیم یا تعویض بخش های مختلف دندان مورد استفاده قرار می گیرند.

ترمیم دندان به اهداف متعددی انجام می شود که شامل بازسازی دندان های تخریب شده، رفع درد و بهبود ظاهر دندان می باشد. این عمل باعث می شود که دندان های آسیب دیده، دندان های شکسته و یا دندان هایی که به هر دلیلی تخریب شده اند، باز سازی شوند و شکل و عملکرد اصلی خود را باز یابند.

ترمیم دندان، که قدمتی حدود 150 ساله دارد، در اوایل قرن نوزدهم توسط دندانپزشک فرانسوی، Auguste Taveau، معرفی شد. اولین موادی که برای ترمیم دندان استفاده می شد، میلینگیت اشکالی بود که به عنوان ماده ترمیمی استفاده می شد. در دوران بعدی، مصالح مصنوعی دیگری مانند فولاد نیکل-کروم و انواع گرانول بورسیلیکات توسط دندانپزشکان برای بازسازی دندان ها استفاده شد. اما این مصالح مصنوعی اغلب به علت ناسازگاری با بافت دندان ها، محدودیت هایی داشتند.

در دهه 1950 با استفاده از مواد رزینی ترمیمی، ترمیم دندان ها از نظر ظاهری بهتر و کامل تر شد. در سال 1989 مواد رزینی با نام کامپوزیت در دندانپزشکی معرفی شدند. این مواد، نیاز به حذف بخشی از ساختار دندان را کاهش دادند و بهترین گزینه برای باز سازی دندان ها شدند.

ترمیم دندان چیست؟

مراحل ترمیم دندان پوسیده

ترمیم دندان پوسیده شامل مراحل مختلفی است که ما آن ها را به طور کامل برای شما شرح می‌ دهیم، تا آشنایی بیشتری با فرایند این کار داشته باشید. این مراحل به شرح زیر است:

  1. تشخیص و تعیین حجم پوسیدگی: در ابتدا، دندان پوسیده به طور کامل بررسی می‌ شود تا حجم پوسیدگی مشخص شود. دندانپزشک از روش‌ های مختلفی مانند معاینه چشمی و اشعه ایکس استفاده می‌ کند.
  2. تزریق بی حسی: برای جلوگیری از ایجاد درد در هنگام ترمیم، باید از بی‌ حسی موضعی استفاده شود.
  3. برداشت پوسیدگی: برای درمان دندان پوسیده، لازم است که پوسیدگی از روی دندان برداشته شود. پزشک از ابزارهایی مختلفی برای این کار استفاده می کند.
  4. آماده‌ سازی دندان: در فرایند ترمیم دندان باید قسمت‌ های پوسیده به صورت کامل از سطح دندان جدا شوند. در برخی موارد، با توجه به حجم پوسیدگی، حفرات بزرگتری بر روی دندان ایجاد می‌ شود تا مواد ترمیمی بتوانند روی دندان قرار بگیرند.
  5. جای گذاری مواد ترمیمی: در این مرحله، دندانپزشک مواد ترمیمی را داخل حفره ها قرار می‌ دهد. انواع مختلفی از مواد ترمیمی وجود دارد، که دندانپزشک با توجه از نوع و شدت پوسیدگی از مناسب ترین نوع مواد استفاده می کند.
  6. شکل دهی و تنظیم نهایی: پس از جای گذاری مواد ترمیمی، دندانپزشک دندان را با مهارت، شکل دهی می‌ کند و آن را با بقیه دندان‌ ها هماهنگ می‌ کند.
  7. ارزیابی و پیگیری: در مرحله نهایی دندانپزشک دندان را ارزیابی و بررسی می‌ کند که آیا ترمیم به درستی انجام شده است یا نه. در صورتی که هنوز نیاز به تنظیم بیشتر وجود داشته باشد، تغییرات لازم اعمال خواهند شد.

توجه داشته باشید که مراحل ترمیم دندان پوسیده ممکن است در برخی موارد متفاوت باشند.

چه عواملی باعث آسیب به دندان می شوند؟

عوامل بسیار زیادی وجود دارد که می‌ توانند باعث آسیب به دندان شوند ما این عوامل را به طور کامل برای شما شرح می‌ دهیم.

  1. مسواک زدن نا مناسب: استفاده ناصحیح یا عدم استفاده از مسواک و نخ دندان به صورت منظم، می‌ تواند باعث تشکیل پلاک در اطراف لثه و دندان شود.
  2. مصرف مواد شیرین: مصرف بیش از حد مواد شیرین، مثل شکر، شیرینی یا نوشیدنی‌ های گاز دار، می‌ تواند به تولید بیش از حد اسید در دهان و آسیب به لایه‌ های دندانی منجر شود.
  3. تغذیه نا مناسب: مصرف غذاهای غنی از قند و ناسالم، مثل تنقلات و نوشیدنی‌ های قندی و اسیدی، باعث تغییر pH دهان و آسیب به لایه‌ های دندانی می‌ شود.
  4. تصادف و ضربه‌: صدمه مستقیم به دهان و دندان می‌ تواند منجر به شکستگی، ترک خوردگی، سستی دندان، آسیب به لثه و … شود.
  5. فعالیت‌ های ورزشی سنگین: فعالیت‌ های ورزشی شامل تمرین‌ هایی مثل بوکس و هاکی باعث آسیب به دندان می شوند. چرا که هنگام انجام این ورزش ها، ورزشکاران به یکدیگر ضربه وارد می کنند.
  6. بیماری: بعضی از بیماری‌ها مانند بیماری‌ های قلبی، دیابت، اختلالات لثه، کمبود ویتامین‌ و مواد معدنی و نقص ایمنی می‌ توانند باعث آسیب به دندان‌ ها شوند.
  7. عوامل روانشناختی: استرس ، اضطراب، خشم و مشکلات روانی می‌ توانند باعث برخی از عادات نا سالم مثل دندان قروچه و ناخن جویدن شوند.

اگر که عصب دندان شما بر اثر عوامل مختلف دچار آسیب شد، بهتر است که برای ترمیم به بهترین دکتر عصب کشی در ایران مراجعه کنید.

چه عواملی باعث آسیب به دندان می شوند؟

نکات انتخاب بهترین دندانپزشک ترمیم دندان

اگر که نیاز به ترمیم دندان دارید حتماً باید بهترین و مناسب‌ ترین دندانپزشک را برای این کار انتخاب کنید. در زیر نکات انتخاب بهترین دندانپزشک ترمیمی را برای شما شرح داده‌ ایم.

  1. تحقیق: قبل از انتخاب دندانپزشک، بهتر است تحقیق کنید و نظرات و بازخورد های مربوط به او را مطالعه کنید. این کار به شما کمک می‌ کند تا از تجربه دیگران در انتخاب دندانپزشک بهره گیرید.
  2. مهارت‌ و تخصص: اطمینان حاصل کنید که دندانپزشک ترمیمی که انتخاب می‌ کنید دارای مهارت‌ و تخصص لازم در این زمینه است. بررسی کنید که آیا او تحصیلات و آموزش‌ های لازم را در این زمینه دارد یا خیر.
  3. تجهیزات و فناوری: اطمینان حاصل کنید که دندانپزشک دارای تجهیزات و فناوری مدرن برای انجام روش‌ های ترمیمی است. این موضوع می‌ تواند تاثیر مستقیمی بر کیفیت کار دندانپزشک داشته باشد.
  4. نحوه ارتباط: ارتباط و پیوستگی مناسب بین دندانپزشک و بیمار امری بسیار مهم است. اطمینان حاصل کنید که دندانپزشک توانایی برقراری ارتباط موثر و مودب با بیماران را دارد.
  5. هزینه: قبل از انجام هر گونه روش درمانی، مطمئن شوید که با هزینه‌ های مربوطه آشنا هستید. همچنین اطمینان حاصل کنید که هزینه‌ های درمان برای شما مناسب است.
  6. مکان و زمان: اطمینان حاصل کنید که مکان مطب دندانپزشک و زمان ارائه خدمات با زمان و مکان شما سازگاری داشته باشد.

اگر که دندان شما آسیب زیادی دیده و نیازمند جراحی زیبایی هم می باشد، بهتر است که به بهترین دندانپزشک زیبایی و ترمیمی در تهران مراجعه کنید.

روش های معاینه دندان پوسیده

روش‌ های بسیار متنوع و مختلفی برای بررسی و معاینه دندان پوسیده وجود دارد که دندانپزشک با توجه به نیاز هر فرد انتخاب می‌ کند که از کدام روش برای معاینه استفاده کند.

معاینه بصری: در این روش، دندان با استفاده از آینه ویژه بررسی می‌ شود. پس از بررسی، قسمت‌ های پوسیده و زخم‌ های قابل رؤیت شناسایی می‌ شوند.

رادیوگرافی: در این روش، از پرتوهای X-ray برای تصویر برداری دندان استفاده می‌ شود. این روش توانایی نمایش اطلاعات دقیق‌ تری از درون دندان را دارا است و ممکن است پوسیدگی‌ هایی را نشان دهد که در معاینه بصری قابل مشاهده نیستند.

استفاده از کامپیوتر تصویر برداری: در این روش، از سیستم‌ های کامپیوتری برای تصویر برداری دندان استفاده می‌ شود. تصاویر به کمک دوربین‌ های دیجیتالی برداشت می‌ شوند. سپس روی صفحه نمایش کامپیوتر نمایش داده می‌شوند. با استفاده از این روش، تصاویر بزرگنمایی و تجزیه و تحلیل می شود و قسمت‌ هایی که به صفحه نمایش متصل هستند، بررسی و سرانجام پزشک تشخیص مناسب را در مورد پوسیدگی می‌ دهد.

استفاده از لیزر: لیزر در مراحل اولیه پوسیدگی قابل دیدن نیست، اما در موارد پیشرفته تر پوسیدگی، می توان از لیزر استفاده کرد. استفاده از لیزر باعث افزایش دقت در تشخیص پوسیدگی می‌ شود.

ایدروکاربونات سدیم: در این روش از یک حلال سود استفاده می‌ شود. این حلال با استفاده از رنگ، تمام سطوح پوسیده را رنگ می‌ کند. با این روش، خطاهای تشخیصی کاهش می یابد و معاینه دقیق‌ تر می‌ شود.

اگر که باردار هستید حتماً این موضوع را به دندانپزشک اطلاع دهید تا از روش‌ های معاینه کم خطر برای جنین استفاده کند.

روش های معاینه دندان پوسیده

مزایای ترمیم دندان

ترمیم دندان شامل مزایای بسیار زیادی است و در جنبه‌ های مختلف می‌ تواند تاثیرات مثبت و خوبی برای ما داشته باشد. برخی از این مزایا در لیست زیر را برای شما شرح داده‌ ایم.

  • حفظ سلامت دهان و دندان: با ترمیم دندان های خراب، سلامت دهان و دندان ها حفظ می شود و می توان از عوارضی مثل التهاب لثه، عفونت های دندان و مشکلات دیگر پیشگیری کرد.
  • احساس راحتی بیشتر: با ترمیم دندان خراب، احساس راحتی بیشتری در هنگام غذا خوردن داریم. همچنین صحبت کردن و لبخند زدن بهتر و طبیعی تر خواهد بود.
  • بهبود ظاهر و اعتماد به نفس: با ترمیم دندان های خراب، ظاهر دهان و لبخند بهبود می یابد در نتیجه فرد اعتماد به نفس بیشتری دارد.
  • حفظ سلامت عمومی بدن: دندان های خراب و عفونی می توانند عوارضی مثل سردرد، درد فک، گوش درد و خیلی از مشکلات دیگر را به دنبال داشته باشند. ترمیم دندان ها باعث رفع این عوارض و حفظ سلامت عمومی بدن می شود.
  • صرفه جویی در زمان و هزینه: ترمیم دندان های خراب در مقایسه با جایگزینی کامل آن، زمان و هزینه کمتری می برد و باعث صرفه جویی بیشتری در وقت و هزینه می شود.
  • پیشگیری از فرسایش دندان های سالم: با ترمیم دندان های خراب، از فرسایش دندان های سالم که ناشی از فشار و اثرات ناشی از دندان های خراب است، جلوگیری می شود.
  • افزایش عمر دندان ها: با ترمیم دندان های خراب، عمر دندان ها بطور قابل توجه افزایش می یابد و لازم نیست آن ها را به صورت کامل جایگزین کرد.
  • پیشگیری از نیاز به درمان های پیچیده تر: اگر دندان های خراب به مرور زمان درمان نشوند، ممکن است نیاز به درمان های پیچیده تر و یا حتی جراحی دندان پیش بیاید.

نحوه مراقبت از دندان های ترمیمی

مراقبت از دندان های ترمیمی بسیار مهم است تا طول عمر و کارایی آنها حفظ شود. در ادامه چند راهکار برای مراقبت از دندان های ترمیمی ذکر می‌ شود:

  1. همانند دندان های طبیعی، دندان های ترمیمی نیز نیاز به بهداشت منظم دارند. شما باید دو بار در روز (صبح و شب) حداقل دو دقیقه دندان های ترمیمی را با استفاده از مسواک نرم و خمیر دندان مناسب تمیز کنید.
  2. مراقب باشید که شستشوی و بهداشت دهانتان به صورت منظم باشد. استفاده از نخ دندان نیز توصیه می‌شود. استفاده از نخ دندان به دلیل است که باعث تمیز شدن بین دندان ها و پاکسازی باقی مانده غذاها و باکتری ها می شود.
  3. رعایت یک رژیم غذایی سالم نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. تغذیه صحیح و مناسب باعث حفظ قوای دفاعی بدن می‌ شود و به پایداری دندان های ترمیمی کمک می‌ کند. مصرف مغز ها (مانند مغز، گردو و بادام) و مصرف مواد فیبر دار (مانند سیب، هلو و سبزیجات) پیشنهاد می‌ شود.
  4. از مصرف مواد غذایی و نوشیدنی‌ هایی که می‌ تواند به دندان های ترمیمی آسیب برساند، پرهیز کنید. به عنوان مثال استفاده از قند، سرکه، نوشیدنی های انرژی زا و آبمیوه‌ ها احتمال تخریب دندان های ترمیمی را افزایش می دهد.
  5. مراجعه منظم به دندانپزشک برای بررسی و پایش وضعیت دندان های ترمیمی بسیار مهم است. دندانپزشک شما می‌ تواند هر گونه مشکلی که وجود دارد را تشخیص و درمان مناسب را انجام دهد.

در کل، مراقبت منظم، خوب و دقیق از دندان های ترمیمی می‌ تواند از آن ها در برابر آسیب، فرسایش و تخریب محافظت و به طول عمر و کارایی آن ها بیفزاید. مهمترین راه برای نگهداری دندان های ترمیم شده، حفظ بهداشت دهان است.

نحوه مراقبت از دندان های ترمیمی

ترمیم دندان در زمان بارداری

بهتر است که بانوان، قبل از اقدام به بارداری دندان‌ های خود را ترمیم و بازسازی کنند چرا که در این زمان به خاطر تغییرات هورمونی، دندان‌ ها خیلی سریع‌ تر پوسیده و خراب می‌ شوند.

اگر که در زمان بارداری هستید و دندان‌ های شما نیازمند ترمیم می‌ باشد حتماً باید با دندانپزشک متخصص در این زمینه مشورت کنید. دندانپزشکان برای درمان و ترمیم دندان خانم‌ های باردار از مواد و متریالی استفاده می‌ کنند که کمترین آسیب متوجه مادر و جنین بشود.

عموماً ترمیم دندان در سه ماهه اول بارداری و سه ماهه دوم بارداری به هیچ عنوان پیشنهاد نمی‌ شود. چون که امکان آسیب به جنین بسیار زیاد است. در واقع ایمن‌ ترین زمان برای این کار، سه ماهه دوم بارداری است. چرا که معمولاً در سه ماهه دوم آسیب کمتری متوجه مادر و جنین می‌ شود.

کلام آخر

در این مقاله به بررسی کامل موضوع ترمیم دندان چگونه انجام می‌ شود؟ پرداختیم. همچنین اطلاعات خوبی در این زمینه در اختیار شما قرار دادیم. در نهایت، ترمیم دندان به خاطر افزایش مهارت و دانش علمی دندانپزشکان و تکنولوژی‌ های پیشرفته، به یک روش پیشگام در حفظ و بهبود سلامت دهان و دندان‌ ها تبدیل شده است. در واقع با ترمیم دندان پیش از این که مشکلات دندان گسترده‌ تر شود، می‌ توان هزینه‌ های بلند مدت خود را تا حد قابل قبولی کاهش داد، چرا که هزینه های درمانی مانند ایمپلنت بسیار زیاد است. برای هر گونه انتقاد و پیشنهاد می‌ توانید به سایت دندانپزشکا مراجعه کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

زهرا سلگی

نویسنده و ویراستار متون ادبی، پزشکی و حقوقی/ روزنامه نگار/ عاشق سفر، موسیقی و کتاب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا